16:00-20:00 “UTOPIA/DUSTOPIA: ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ”

03.04 ΚΥΡΙΑΚΗ
16:00-20:00 “UTOPIA/DUSTOPIA: ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ
ΗΜΕΡΙΔΑ – ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

“…Ένας χάρτης του κόσμου που δεν περιέχει την Ουτοπία δεν αξίζει να τον κοιτάξεις καν, γιατί αφήνει έξω τη μόνη χώρα όπου η Ανθρωπότητα πάντα θα προσγειώνεται. Κι όταν προσγειωθεί, κοιτάζει πέρα και, βλέποντας μια καλύτερη χώρα, ξεκινάει για εκεί. Πρόοδος είναι η υλοποίηση της μιας μετά την άλλη Ουτοπίας”
(Oscar Wilde)

“Αρχίζεις να καταλαβαίνεις τι κόσμο δημιουργούμε; Είναι ακριβώς το αντίθετο από τις ανόητες ηδονιστικές ουτοπίες που είχαν οραματιστεί οι παλαιοί μεταρρυθμιστές… Ένας κόσμος καταπιεστών και καταπιεζόμενων, ένας κόσμος που όσο τελειοποιείται θα γίνεται όλο και πιο ανελέητος. Η πρόοδος στο δικό μας κόσμο θα σημαίνει πρόοδο σε περισσότερο πόνο”
(George Orwell, “1984”)

Αν η έννοια της ουτοπίας έχει ταυτιστεί με ιδανικές καταστάσεις και ιδεαλιστικές κοινωνίες που είναι δύσκολο ή ακατόρθωτο να υλοποιηθούν, η έννοια της δυστοπίας λαμβάνει μία άκρως αρνητική χροιά και υπερτονίζει τα αρνητικά γνωρίσματα των εκάστοτε κοινωνιών, απεικονίζοντας εφιαλτικές καταστάσεις. Με αφορμή τις δύο έννοιες, η ημερίδα έχει στόχο να παρουσιάσει τα διαφορετικά αυτά πρόσωπα του “φανταστικού” τόπου, έτσι όπως εμφανίστηκαν στις εικαστικές τέχνες, τη λογοτεχνία, τη μουσική και τον κινηματογράφο, φιλοδοξώντας να αναζητήσει και να δοκιμάσει τελικά τα όρια ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα, την αισθητική σφαίρα και την πραγματική ζωή, το ανέφικτο και το εφικτό.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Συντονίζει η Ευθυμία Γεωργιάδου-Κούντουρα, καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης του Α.Π.Θ.

16:00 Έναρξη ημερίδας. Εισαγωγή
16.15 Θεοχάρης Τσάμπουρας, υπ. διδάκτωρ ιστορίας της τέχνης και βυζαντινής αρχαιολογίας: “Ο Παράδεισος μέσα μας”. Ουτοπικές απεικονίσεις του πραγματικού στη μεταβυζαντινή τέχνη.
16.45 Μαργαρίτα Βουλγαροπούλου, υπ. διδάκτωρ ιστορίας της τέχνης: Τα ουτοπικά οράματα της Αναγέννησης – Από την πόλη του Θεού στην πόλη των ανθρώπων”.
17.15 Γιώργος Φήταμ, υπ. διδάκτωρ ιστορίας της τέχνης: “Εν τόπω ερωτικώ: Η εικονογραφία του Χάρου και της Κόρης”.

17. 45 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

18.00 Μάρω Ψύρρα, υπ. διδάκτωρ ιστορίας της τέχνης: “Από τη Metropolis στην Gotham City. Οι φανταστικοί κόσμοι των κόμικς… στην πραγματικότητα”.
18.30 Χαρά Σακελλάρη, ιστορικός τέχνης: No future?: Η punk κουλτούρα ανάμεσα στο μηδενισμό και την ουτοπία”.
19.00 Αρετή Λεοπούλου, ιστορικός τέχνης-επιμελήτρια ΚΣΤΘ: Η ουτοπία του απλού και καθημερινού.
19.30 Χέμη Μποζίνη, αρχαιολόγος- MSc Πολιτισμική Πληροφορική: “Από τις Αόρατες Πόλεις του Καλβίνο στις εικονικές πολιτείες του metaverse”.

ΛΗΞΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
Οι παρουσιάσεις διαρκούν 15 λεπτά και μετά από κάθε εισήγηση ακολουθεί συζήτηση.

This entry was posted in 01-03.04 βδομαδα 1η, 03.04 κυριακη, ημεριδα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε